Chengdu: on foot inspection

Po dvoudenní snaze vyrovnat si biorytmy se sedmihodinovým posunem času, po včerejším tréninku a posilovně dnes konečně český trialový tým vyrazil na závodiště. Měl před sebou tři úkoly: akreditaci, on-foot prohlídku sekcí a týmovou soutěž národů. Řekněme rovnou, že jen dva z těchto tří dopadly v souladu s našimi představami. AKTUALIZOVÁNO

Sekce jsou, podobně jako vloni, pojmenovány Panda, Wanda, vodopád, Chengdu a UCI. Na vysvětlenou: v hostitelském městě Chengdu je velká chovná stanice pandy velké a na tohoto černobílého medvěda tu narazíte na každém kroku v podobě plyšáků, sošek, plakátů… Přítulný medvídek nechybí samozřejmě ani v logu šampionátu. Sekce Panda – a vlastně ani ty ostatní čtyři – ale až tak přítulně nevypadají. “Jen” šest branek v každé z nich je většinou koncipováno jako trojice (například 4A – 4B – 4C), které musíte projet čistě, aby se vám započetly body – takže dohromady to máte 18 branek na sekci. A na to celé pouhé dvě minuty. O tom, že to nebude lehké, svědčí zadumané obličeje jezdců při procházení sekcí. Nicméně že to bude těžké jsme čekali, stejně jako jsme čekali, že akreditace naopak potíže dělat nebude, což se potvrdilo – potud tedy vše jde podle plánu.

Týmová soutěž

Kde jsme ale očekávali lepší výsledek, to je rozhodně týmová soutěž. Snad ani tak ne z hlediska celkového umístění, v dospělých kategorií – na rozdíl od Youth Games – skutečně máme stále ještě rezervy, ale spíše z pohledu dosažených bodů. Úvodní “výkop” jsme svěřili Bětce Pečínkové. Kamenná branka v klidu, nástup na kládové vypadal “po nohách” snáze než zpoza řídítek a tak slevuje na jednodušší branku, červená skruž bez zaváhání, trámky v barvách UCI dle dohody vynechává (ostatně, jako velká většina jezdců) a na posledních kládách je nucená šlápnout – nakonec tedy o třicet bodů méně, než plánovala. Druhý Marek Pochtiol se mi před startem svěřil, že týmovku vůbec nemá rád. No jo, ale nedá se nic dělat, jet musí, jiného juniora zatím nemáme. Rád nerad, Mára sází s přehledem první dva úseky po dvaceti – jenže pak na skružích zapichuje přední kolo do třicítkové branky, zasyčí to a s prázdnou duší jeho jízda končí dříve, než chtěl. Stejně tak končí předčasně Tomáš Eibl, poté, co mu zadní kolo sklouzává na kládě pod šipku.

“Vášo, je to na tobě, musíš najet 80 bodů, co měli naplánované ostatní a pak si můžeš začít bodovat na sebe”, hecujeme Vaška Koláře. “To nevím, pojedu po dvacítkách. Hele, a můžu se vrátit do předchozího úseku?”, ujišťuje se. Jasně, klidně z posledního do prvního, když bys potřeboval rozjezd. “Fakt, jo?”, zaraduje se a vyráží bohužel opravdu sbírat ty “dvacítky”. Pak přichází poslední úsek – branka s hodnotou 40 je ve dvoumetrové výšce a všichni na ni nastupují z klády bokem. Vašek náhle otáčí kolo o 180° a metelí zpět přes všechny úseky až na začátek sekce. Rozhodčí vůbec nechápou, co se děje, stejně jako diváci. A Vašek se rozjíždí, nabírá rychlost, odráží se a vlnou vylétne na zadní kolo až nahoru. Moderátor jásá, diváci jásají, ostatní jezdci kroutí hlavou a plácají Vaška po zádech – akorát že i přes tuto show náš tým končí na sedmém místě 🙁 No, ale taky jsme mohli být poslední, že jo. Tak příští rok repete. Kompletní výsledky týmové soutěže jsou zde. A pokud si chcete procvičit angličtinu, tak ještě shrnutí týmovky na stránkách UCI.

AKTUALIZOVÁNO: Čerstvě píší o dnešní týmové soutěži i přímo na stránkách města Chengdu spolu s krásnou fotkou Bětky Pečínkové na trati!

A co dál?

Po soutěži trénink, večeře, posilovna a zítra ráno v 8:30 čínského času (1:30 českého) startuje do semifinále juniorů 20″ Marek Pochtiol, v 11:30 pak do semifinále elity žen Bětka Pečínková. Výsledky můžete sledovat live a to přímo ze sekcí – UCI zdokonalila svůj live servis a body se budou přičítat hned po průjezdu jezdce brankou – najít odkaz si ale musíte najít sami, v Česku třeba na facebooku UCI Trials (tady v Číně bohužel ne – stejně jako Google je i Facebook vyhodnocen jako ideově nebezpečný a je proto blokován).

Pár fotografií

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *