Report – UCI MČR v trialu a Youth Games 2013 – Říčany u Prahy

Na sobotní závod BIU Evropského poháru časově navazovalo mistrovství České republiky v trialu pod Českým svazem cyklistiky podle pravidel UCI, které se o tomto víkendu konalo v Říčanech u Prahy. Mistrovství bylo dvoudenní, v sobotu se jely kategorie Elite 26″ a Expert, na neděli pak byly naplánovány kategorie Elite 20″, Women a pro nás hlavně Youth Games, tedy mládežnické kategorie, na které zamířila početná výprava “od nás z BIU”.

Na říčanském náměstí bylo postaveno pět sekcí, které jezdci absolvovali třikrát. Organizace soutěží podle pravidel UCI je pro nás nová, takže jsme zpočátku byli trochu dezorientováni. S trochou IQ se ale nakonec podařilo všechno pochopit včetně systému dvoubarevných šipek (modrobílé vyznačují trať shodnou jak pro bílé poussiny, tak pro v UCI modré benjaminy, takže obě kategorie jedou stejné překážky, ale vyhodnocují se zvlášť, tak jako červení junioři i senioři v BIU) a tam, kde jsme si stále nebyli jistí, jak a kudy jet, poradili rozhodčí. Co nám ale vrtalo hlavou víc bylo, jestli skutečně to, co vidíme, jsou celé kontrolní úseky, neboť jak zaznělo – “támhle ty tři spojit dohromady a dát na ně dvě minuty času, bylo by to dlouhé tak akorát”. Jinými slovy – čekali jsme mnohem náročnější tratě a téměř všichni tak jeli o kategorii výše, než jezdí v BIU.

Po rozpravě, kde byly jezdcům pečlivě zdůrazněny rozdíly v pravidlech, závod odstartoval. Jelikož podle pravidel UCI nesmí doprovod jezdci na trati radit, jeli všichni naši jezdci v klidu a bez stresů (navíc jim v závodě o nic nešlo, chtěli si jen vyzkoušet “to UCI”). O půl hodiny později se přidali jezdci kategorie elite na 20″ kolech, takže se na sekcích dost čekalo, ale ve stínu pod stromy se to dalo vydržet. Horší to bylo na úsecích na slunci, které nemilosrdně pražilo.

Kategorie elite se jela systémem kvalifikace + finále, do kterého postoupili nejlepší 4 jezdci. Ostatní účastníci udělali diváckou kulisu a je potřeba říct, že toto je veliké plus závodů podle UCI. U nás v BIU malí jezdci často ty starší během závodu ani nevidí, pokud nemají sekce vedle sebe nebo pokud pořadatel neudělá závěrečný exhibiční závod, jako tomu bylo třeba v sobotu v Novém Veselí. Tady v Říčanech se mohli všichni inspirovat výkony finalistů Vojty Křivy, Vlasty Čiháčka, Petra Jeřichy a Vaška Koláře, jehož závěrečná sekce byla skutečnou lahůdkou.

Výsledky jezdců z BIU byly příjemným překvapením, i když nemá smysl jásat nad počtem medailí – je nutno vzít v úvahu téměř výlučný poměr počtu účastníků, jejichž jména důvěrně známe z “našich” závodů, a jezdců z klubů, jezdících pod UCI. Radost je potřeba hledat spíše v počtu trestných bodů. V každém případě byla cesta do Říčan dobrou volbou, jak zakončit (bike)trialový víkend. Po třech dnech ježdění (někteří totiž byli na cestách už od pátku, kdy si přibrali ještě trénink v Hamrech) se ale už všichni těšili domů (i když ty noclehy na cestách, které domluvili naši diplomaté namísto stanu, taky nebyly vůbec špatné).

Pokud by vzrostla nabídka závodů podle UCI pro mládež, je to určitě velmi zajímavá alternativa pro zkušenější jezdce. Velké poděkování tak patří Vlastovi Čiháčkovi a jeho partě z Říčan, kteří celý závod připravili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *