Trialové mistrovství světa v novém

Letošní rok přináší radikální změny do pojetí světového šampionátu UCI v disciplíně trial. Nový formát, nová pravidla a tři sezony po sobě v Číně – není to příliš mnoho novinek najednou? Českou republiku budou na této premiéře reprezentovat čtyři závodníci.

Snaha udělat trial atraktivnější pro diváky a média je leitmotivem posledních let. Postupně byl upraven formát UCI Světového poháru zavedením pěti sekcí namísto šesti a snížením počtu finalistů. Mění se i samotné mistrovství světa. To bylo v letech 1984 až 1999 samostatné pouze pro disciplínu trial, od roku 2000 do roku 2016 bylo spojeno s šampionátem horských kol.

Letos se vydává trial zase “o dům dál” a stává se součástí UCI Urban Cycling World Championship. Spolu s BMX freestyle a MTB XCE se nový koncept představí premiérově v čínském Chengdu již za dva týdny, v termínu 8. – 12. listopadu.

Není to jediná změna. Poprvé se totiž kromě toho o titul mistra světa pojede nikoliv v klasickém bodování pomocí trestných bodů, ale v “open-free” systému. Zde jezdci naopak mohou průjezdem různě obtížných branek získat bonusové body. Ty se jim načítají a vítězem se stává jezdec s nejvyšším skóre.

Tento systém je naštěstí všem jezdcům – včetně těch českých – dobře známý ze soutěží národních týmů, které provázely poslední ročníky “klasického” mistrovství světa a také UCI Trials World Youth Games pro mládež. Právě česká mládež v této týmové soutěži letos získala zlatou medaili, když náš tým porazil i favorizované Francouze a Španěly. A to je, řečeno slovy z písně Jaromíra Nohavici, stejné jako “vidět Baník jak poráží Barcelonu”.

Českou republiku na historicky prvním UCI Urban Cycling World Championship reprezentuje čtyřčlenný tým. V kategorii Elite 20” nastoupí Václav Kolář, nejvýše postavený český jezdec v UCI rankingu. V kategorii Elite Women se představí Marie Křivová, zkušená závodnice a finalistka z MS 2015. Doplní je dvojice juniorů: na 20” kole Marek Pochtiol, dlouholetý člen mládežnického reprezentačního týmu a na 26” kole Tomáš Kočička, letošní juniorský mistr republiky. Tentokrát nám chybí zástupce v Elite 26” – navržený Tomáš Eibl musel účast odříci a žádný další z českých jezdců této kategorie bohužel nesplnil nominační kritéria.

Jak si český tým poradí s novým pojetím mistrovství světa a jak se této premiéry zhostí sami pořadatelé? Odpověď dostaneme již za dva týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *