V studené záři reflektorů

Do rána se v Chengdu výrazně ochladilo, všichni oblékli další vrstvu a kdo měl, užil i kulicha. Poklička mraků nepustila ani teplo, ani světlo a vhod proto přišly výkonné studeně svítíci LED reflektory naaranžované ve větvích stromů v parku. Marně jsme ale čekali, že jejich záře přinese žádaný lesk i jízdě našich jezdců.

Elite dvacet a dvacet šest

Vašek Kolář nastoupil do svého prvního závodu po zářijovém úrazu. Zlomenina zápěstí je sice zhojená, ale čas na přípravu se Vášovi zredukoval z týdnů na dny. “Nemám fyzičku, nemám natrénováno…“, vypočítával následky před startem. Další, co neměl, byla helma: ta zůstala na hotelovém pokoji při ranním shonu, aby stihl transfer na závodiště. Přilbu se naštěstí podařilo včas vyřešit pomocí týmového manažera, taxíku a asi pěti křižovatek projetých na červenou 🙂 Zbylé jmenované objektivní faktory bohužel přetrvaly a zatímco vloni byl Vašek na dosah finále, letos s dvěstě dvaceti zadýchanými body skončil na 21. příčce.

Nedařilo se ani Tomáši Eiblovi, který v elite 26″ skončil před koncem výsledkové listiny. Právě Žoržo je příkladem jezdce – srdcaře, kterým by měla nahrávat “nová pravidla” k tomu, aby je závod bavil, i když nevyhrají. Aby se síla pravidel projevila, je ale třeba dodržet narůstající obtížnost branek v sekci a “zrno od plev” rozdělovat nikoliv už na druhé brance, ale až třeba na páté.

Celkově tak všichni naši závodníci skončili ve škatulce “may be next season”.

Czechoslovakia

Když jsme na začátku šampionátu přihlašovali náš tým do Soutěže národů, poprosili jsme žertem sekretariát soutěže, jestli bychom nemohli jet jako československé družstvo. Že letos slavíme sto let od založení společné republiky a bylo by hezké, kdyby nám jako dárek k výročí UCI povolila startovat výjimečně jednou společně. Christian Fish chvíli přemýšlel, pak pochopil, že si z něj děláme legraci. “Vy chcete nahlásit dohromady, Španělé s Katalánci zase zvlášť – to by si tu každý dělal, co chce“, zatrhl náš pokus se smíchem.

Je to škoda, protože jako Čechoslováci bychom měli v týmu Samka Hlavatého – a tomu se dnes podařilo postoupit do finále ze třetího místa. Slovákům to moc přejeme a Samkovi držíme palce.

Náramky

Ani dnes jsme nebyli ušetřeni neustále kontroly barevných náramků pro doprovody. Klidně pětkrát za hodinu – a tentokrát to nebylo ze strany Trialsportu, ale ze strany čínských dobrovolníků, kteří na závodě pomáhali. Vysvětlení jsem dostal přímo od UCI: “Číňané jsou zvláštní mentalita. Když jim dáte úkol, budou jej poctivě plnit donekonečna. Když se mají sami o něčem rozhodnout, neudělají nic.” Jako příklad uvedli historku ze stavby tratí: “Dali jsme čínskému dělníkovi úkol natírat betonové roury a skruže načerveno. Třetí den jsme kontrolovali, že je barva stále mokrá a vůbec neschne. Pak jsme zjistili, že ten Číňan natírá ty skruže stále dokola den co den už poněkolikáté, protože jsme mu neřekli, kdy má skončit.” Takže když dáte dobrovolníkovi za úkol kontrolovat náramky, jak myslíte, že to dopadne?

Sledujte finále živě

Pro ty z vás, kdo jste ranní ptáčata, jsou k dispozici přímé přenosy regionální čínské televize. Finále elite women začíná v 10:00 čínského času (3:00 českého), ostatní kategorie už jsou ale příznivější – 8:30, resp. 10:00 českého času. Více na stránkách UCI: http://www.uci.org/bmx-freestyle/news/2018/live-chengdu-urban-cycling-world-championships-2018

Výsledky

Ve fotogalerii najdete výsledky kvalifikace juniorů ze včerejška, které jsem vám dlužil, a také elite 20″ z dnešního dne. Jeden dluh umazán, nový ale vzniká: výsledky elite 26″ odfocené nemám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *