Wunderschoen Berlin

“Je podzim konec sezony, letadla lítaj nízko nad stromy” – tahle písnička sice není o trialu, ale docela se hodí. Sezona se pomalu uzavírá a reprezentace už vyhlíží letadlo do čínského Chengdu, nicméně tento víkend se ještě závodilo, pro letošek naposledy, v Evropě. V Berlíně se uzavřel Světový pohár 2018 a čeští jezdci na něm nechyběli. Naděje jsme směřovali k Bětce Pečínkové – a právem. V sobotním semifinále předvedla vynikající jízdu, do finále postupovala z třetího místa – o čtyři body před úřadující mistryní světa!

Finále ženské elity nám tak nabídlo po všech stránkách strhující podívanou. Bětka měla výhodu, že mohla okoukat jízdu hned tří závodnic před sebou. První dvě sekce zvládla suverénně s třemi a dvěma body. Na třetí bohužel ztratila balanc při tahání na kámen a přišla první pětka. Čtvrtá sekce fantasticky s jediným bodem poté, co elegantně vyskočila i branku, kterou Nina s Manon obě tahaly. Na páté kládové sekci ale bohužel přišla další pětka: nejprve Bětka seskočila z klád přímo do jezírka pod nimi, což ji ale nijak nerozhodilo, na poslední brance však drobné zaváhání proměnilo dosavadní jeden trestný bod na pět a naděje na medaili, která dosud stále visela ve vzduchu, byla pryč. Nakonec tedy páté místo, ale na její jízdě je vidět, že se Bety už na svěťáku rozkoukala, postup do finále ji nezaskočí a ví, co tam má dělat.

V elite 20″ nastoupili dva naši jezdci. Marek Pochtiol se už nestydí zajet si na svěťáku sekci za nula a vyneslo mu to v kategorii 39. místo z šedesáti pěti startujících. Petr Mokrý vyrazil mezi elitu poprvé a “full hand” znamenal 59. místo. Ani tady ale čeští fanoušci nepřišli ve finále zkrátka, poté, co jsme si tak trošku přivlastnili slovenského jezdce Samuela Hlavatého 🙂 Samuelova neuvěřitelná vytrvalost a každodenní tréninky (ano, i v dešti) přinesly výsledek. Minule v Antverpách mu finále uteklo o jediný bod, tentokrát už šanci nepustil a kvalifikoval se do finálové šestice! Dveře se otevřely. První sekci Samo zajel s nulou. To kromě něj dokázal jenom Montalvo, Oswald chytl bod a ostatní pětky. Na druhé sekci ale školácká chyba – minutá branka a trest pěti bodů. Na další sekci marný boj o poslední megavýskok až do konce časového limitu. Přeskok na “trubičku od wédéčka” (kdo viděl video, ten ví) nedal nikdo kromě Montalva. Na kládách Samo končí na poslední brance – ale s tou první nulou je to výsledných 20 bodů a to znamená třetí místo! Splněný sen, nebo začátek?

V elite 26″ jsme měli také dva zástupce. Oba sesbírali stejně bodů jako Petr a pro Tomáše Kočičku z toho bylo 44. místo z třiapadesáti startujících, Tomáš Eibl skončil dvě příčky za ním.

Bouřlivou atmosféru v hale bývalého letiště Tempelhof popsal z místa Vašek Kolář, který se svou zlámanou rukou nastoupit do závodu ještě nemohl: “Supr atmosféra a napínavé finále, máme vyřvané hlasivky, Samo zabil!!“. Aspoň kousek si můžete vychutnat na videu: Youtube záznam (bohužel jen závěr finále Elite women, celé finále E26 a E20). Záznamy finále jednotlivých kategorií jsou také k dispozici na facebooku – nasdílíme. Jak mi ale právě píše Bětka Pečínková, která už je na cestě domů: “Naživo nebo na monitoru – to se nedá srovnávat!”. Takže příště si to nenechejme ujít naživo, protože Berlin ist wunderschoen.

Výsledky

Elite 26″: 1. Valée (FRA), 2. Hermance (FRA), 3. Mustieles (ESP), … 44. Tomáš Kočičika, 46. Tomáš Eibl

Elite 20″: 1. Oswald (GER), 2. Montalvo (ESP), 3. Hlavatý, … 39. Marek Pochtiol, 59. Petr Mokrý

Elite women: 1. Reichenbach (GER), 2. Dehavive (BEL), 3. Caminos (ESP), 5. Alžběta Pečínková

Foto credit UCI Trials

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *