Čína zatím bez zázraků

Druhým dnem pokračuje v Číně mistrovství světa UCI. Ráno (z našeho pohledu v noci) zahájila kvalifikace juniorů na malých kolech, následovala elite žen a v čínském podvečeru (tedy asi před hodinou) den uzavřeli junioři na velkých kolech. Ve všech těchto kategoriích jsme měli své zástupce. Jak dopadli a jaká jsou vlastně pravidla?

Jaká jsou pravidla

Všude se zdůrazňuje, že MS se jede podle „nových“ pravidel, respektive „jiných“. Jak to tedy je? V týmové soutěži je to jasné: jsou tam branky různé bodové hodnoty (10-20-30-40 bodů), jezdec si může vybrat, na kterou si troufne a tu projet. Když ji projede čistě (bez doteku pedálem, nohou atd), body se mu započítají a jede do dalšího úseku. Cestou se mu sčítají šlápnutí / doteky (trestné body, TB), po dosažení 5 TB končí – ale do té doby nasbírané body mu zůstávají.

V individuální soutěži je to podobně, ale přeci jen trošku jinak. Sekcí je 5 a v každé sekci je postaveno 6 branek. Všechny branky ale mají stejnou hodnotu: 10 bodů. Jezdec jede branky po řadě tak, jak jsme zvyklí. Když si na některou netroufá, může ji vynechat. Za čistě projetou branku má 10 bodů, za nečistě projetou nebo vynechanou má nulu. A opět: sčítají se klasicky šlápnutí / doteky a po 5 TB jde ze sekce ven.

V čem je výhoda? V tom, že tento nový systém dokáže zohlednit, jestli jste spadli na prvním kameni nebo půl metru před cílem. V klasickém bodování je to stejných 5 TB. V novém si zachováte body za projeté branky, takže kdo spadl na začátku, má třeba 0 nebo 10 plusových bodů, kdo na konci, má třeba 40 nebo 60 bodů.

Jak dopadli naši jezdci

První do toho šel Marek Pochtiol. Ve třech kolech nasbíral celkem 310 bodů, což ale bohužel byl nejhorší výsledek mezi juniory 20″ a znamená poslední, 21. místo. Podobně se (ne)dařilo také Tomáši Kočičkovi – 200 bodů jej odsoudilo rovněž na úplný konec výsledkové listiny kategorie junior 26″, počítáno od začátku to znamená 9. místo. Nejlépe zajela Marie Křivová v ženské elitě. 400 nasbíraných bodů znamená mezi čtrnáctkou startujících žen 11. místo.

Výsledky semifinále:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *