Rodeo pod mostem

To, že pro velký závod je někdy lepší malé město, by vám potvrdil nejeden český pořadatel. Jak to mají ve Švýcarsku nevíme, nicméně Moudon se svými čtyřmi a půl tisíci obyvatel mezi velká města rozhodně nepatří. Všechno je zde na dosah ruky a tak přesto, že závodišti na fotkách dominuje dálniční most, probíhá šampionát doslova pár kroků od náměstí. K tomu je nutno připočíst nádherně připravené překážky a tratě. Idylka? Dalo by se říct.

Mistrovství Evropy letos přivítalo 99 startujících. Připraveno bylo pět soutěžních sekcí a na těch si dali organizátoři skutečně záležet: krávy, které spolu s bernardýnem vypadaly jako živé, obří betonová skruž ve švýcarských barvách se stylizovanými vidličkami na fondue, “obyčejné” betonové skruže jako prezentace (namalovaných) hodinek… A samozřejmě nějaký ten kámen, nějaká ta kláda. Obtížnost odpovídala ME – tedy až taková idylka to nebyla.

Systém ME je vzhledem k nižšímu počtu účastníků malinko odlišný od světových pohárů. Zatímco na svěťáku startovalo třeba v elite 20″ celkem 65 jezdců, ve Švýcarsku “jen” 33 (byla to nejpočetnější kategorie). Je to dáno mimo jiné tím, že na ME se jede samostatná kategorie juniorů a nejen to – dokonce jsou junioři děleni na 20″ a 26″. Že by však bylo v posledně jmenované zrovna narváno, to teda nebylo. Zpět k systému soutěže: jede se dvojkolově, bez kvalifikace. V pátek tedy na závodníky čekalo rovnou semifinále (2×5 sekcí), z nějž postupovalo 8 nejlepších do sobotního finále (opět 2×5 sekcí).

Česká republika měla zastoupení v elite 20″ (Václav Kolář), junior 20″ (Marek Pochtiol) a women (Alžběta Pečínková). První startoval Mára. Kdo sledoval přímý přenos, tomu neuniklo, jak precizně místní komentátor zvládal vyslovit jeho jméno, bohužel vždy v okamžiku, kdy kamera zabírala někoho úplně jiného a “Marek Pokťol” byl někde v pozadí. Podařilo se mu pokořit v každém kole jednu sekci a s celkem 41 body se umístil na 11. místě. Další na tahu byla Bety. První kolo nebyla žádná hitparáda a byly v něm i okamžiky, kdy Bětka seděla na zemi, kolo leželo vedle ní a ona přemýšlela, kde udělala chybu. Ve druhém kole se jí podařilo těch chyb udělat mnohem méně a doslova s odřenýma ušima se dostala mezi osmičku finalistek (v té chvíli ještě nikdo netušil, že sedmá v pořadí, Kristýna Sýkorová, do finále nenastoupí a do finále se dostane i devátá semifinalistka). Závěr dne patřil patřil semifinále elity 20″, současně se ale nad městem stáhly dešťové mraky. Vašek byl po prvním kole v bodově natěsnané skupině jezdců v polovině pořadí. Ve druhém kole spustil silný déšť a protože pod mostem byla schovaná jen malá část sekcí, začalo trestných bodů rychle přibývat prakticky u všech jezdců. Vaškovi nepomohly ani jeho zkušenosti s ježděním na mokru a tentokrát na něj zbylo sedmnácté místo.

Sobotní ráno, je po dešti, Moudon vstává, mistrovství Evropy jde do finále a Bětka s ním! Po prvním kole byla šestá, ale šlo o bodíky a bylo jasné, že výsledky budou natěsno. Taky že byly. Hned tři finalistky získaly 32 TB a rozhodovaly počty jedniček a dvojek. Na Bětku v tomto rozpočítávání vyšlo prostřední, šesté místo. Gratulujeme ještě jednou!

Z ostatních výsledků stojí za zmínku suverénní výkon Montalvy v juniorech 20″ (finále za 0 TB s náskokem 18 bodů na druhého) nebo propad francouzské “svaté trojice” (Hermance a bratři Coustellierové) v elite 26″ – všichni tři dojeli se ziskem kolem třiceti bodů, s vítězným Carthym (8 TB) udržel krok jen jejich krajan Vallée (12 TB). Obrovské napětí bylo také ve finále dvacítek: po prvním kole vedl Thomas Pechhacker o bod před Ionem Areitiem, ve druhém kole ale Thomas na poslední sekci škobrtl při úvodním jinak poměrně snadném skoku a tato pětka zmařila jeho sen o titulu – s jednobodovým náskokem se šampionem stává Ion. Třetí místo bral Dominik Oswald. Jako lev bojoval s touhle smečkou mladých o medaili do poslední chvíle Benito Ros, ale jeho zráta z prvního kola byla příliš veliká.

Výsledky

  • Elite 20″:1. Areitio I. (ESP), 2. Pechhacker T. (AUT), 3. Oswald D. (GER) … 17. Kolář V. (CZE)
  • Elite 26″: 1.Carthy J. (GBR), 2. Vallée N. (FRA), 3. Tarres P. (ESP)
  • Women: 1. Reichenbach N. (GER), 2. Basseville M. (FRA), 3. Hidalgo A. (ESP) … 6. Pečínková A. (CZE)
  • Junior 20″: 1. Montalvo A. (ESP), 2. Sandritter N. (GER), 3. Aran M. (ESP) … 11. Pochtiol M. (CZE)
  • Junior 26″: 1.Widmann O. (GER), 2. Charra N. (FRA), 3. Lassance R. (BEL)

Kompletní výsledky na stránce ME Moudon (záložka Competition)

Fotogalerie

S českým týmem byl ve Švýcarsku jako řidič, kuchař a děvče pro všechno Jirka Štěpánek, který díky “žluté vestičce” mohl jako akreditovaný fotograf fotit přímo v sekcích a jakmile zpracuje a uvolní nějaké snímky do veřejných galerií, rádi se s vámi o ně podělíme. Autorem fotky v záhlaví je Tomáš Pochtiol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *