Mistrovství České republiky: Ohlédnutí

Dvoudenní soutěžní maraton na pražské Letné uzavíralo minulou neděli mistrovství České republiky v cyklotrialu a nutno říci, že to nebyla úplně masová záležitost. Startovní listinu naštěstí doplnila jména zahraničních účastníků, kteří v Praze zůstali po sobotním závodu C1 a závěrečné elitní finále nabídlo špičkovou podívanou.

Vezměme to ale popořádku. Úvod soutěžního dne patřil mládeži a hobby jezdcům. Ve volných (open) kategoriích se mohl svézt úplně každý. Omladina už měla svůj mistrovský závod za sebou a tak jim “o nic nešlo”, což u některých mělo za výsledek krásnou jízdu téměř bez trestných bodů, u jiných přesně naopak nemastné neslané výkony přivádějící rodiče k šílenství. Kvůli časovému harmonogramu se překrýval závod Open se startem kvalifikace elity.

Pořadatelé se to snažili vyřešit tím, že Open dostal prakticky nelimitovaný čas na závod a naopak závodníci MČR dostali přednost ve frontách na sekcích. Slovy Jurije Andropova: “Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky”. Jezdci MČR se točili ve frontách tak rychle, že hobíci v open prakticky vůbec nepřicházeli na řadu. Jak je to možné, když přitom tento report začíná povzdechem nad malou účastí? To jsou prostě záhady mezi nebem a zemí… V MČR nastoupilo 14 závodníků (elite 20″, elite 26″, women a junior) a k tomu dalších 7 v nemistrovské kategorii expert.

Obhajovat své loňské tituly dorazila pouze jediná závodnice, Bětka Pečínková v kategorii women. Mistři ČR 2017 v kategorii elite 20″ (Vojta Křiva) i elite 26″ (Vlasta Čiháček) ke své škodě zvolili jiný program a připravili se tak o možnost získat hlavní ceny v těchto dvou kategoriích: zapůjčení obytného automobilu od firmy Karavan travel na 4 dny zcela zdarma.

Soutěž kategorie elite 20″ byla do značné míry parafrází nedávného Slovenského poháru v Rudině: jediného českého závodníka doplnili na startu zahraniční účastníci. Titul mistra ČR tak byl sice jistý, ale o vítězství v soutěži se bojovalo až do finále: tam nakonec první místo bral Thomas Pechhacker (a vylepšil si tak bilanci z včerejší C1), Václav Kolář skončil druhý a Samuel Hlavatý třetí.

Kategorii elite 26″ byla výsostně českou záležitostí, i když počet jezdců se zde limitně blížil počtu stupňů vítězů. Na zapůjčeném kole (své zlomil na sobotní C1) si pro vítězství dojel David Herka – zdá se, že letošní rok je ve znamení “namakaných týpků na vypůjčených kolech”. Druhý flek bral Tomáš Kočička na svém vlastním karbonovém Cleanu, třetí místo zaujal Tomáš Žoržo Eibl. I on se ale do finále “vetřel”: když už ne jako jezdec, tak jako komentátor. Spolu s moderátorkou celého víkendu Petrou Zajíčkovou to zvládali oba na výbornou.

Ve one-women-show se proměnil závod kategorie žen. Bětka Pečínková tak k sobotnímu těsnému vítězství přidala i nedělní titul a v žebříčcích UCI se bude letos pyšnit zkratkou “NCH” – national champion plus 50 body do rankingu. Juniory ovládl Marek Pochtiol, který už na startu ale zdaleka sám nestál. Nicméně výsledek je stejný jako u Bětky: NCH a 50 bodů do žebříčku UCI a společné mají i to, že je za týden uvidíme oba dva na startu prvního kola letošního Světového poháru v Rakousku.

Mistři České republiky 2018

  • elite 20″: Václav Kolář
  • elite 26″: David Herka
  • women: Alžběta Pečínková
  • junior: Marek Pochtiol

Kompletní výsledky včetně open kategorií zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *