Antverpy: Mája ve finále!

Závěrečné kolo UCI Světového poháru v trialu v belgických Antverpách dnes mělo na programu kvalifikační jízdy mužů a semifinále žen. Jejich výsledky se čtou velmi dobře: Mája Křivová je mezi šesticí finalistek a Vašek Kolář zítra dopoledne nastoupí do semifinále elity 20″.

Antvepy přivítaly trialisty opět na náměstí Grote Markt. Na pozadí historických paláců na ně čekalo 5 sekcí. Zatímco v kategorii žen se při 17 účastnicích jelo přímo semifinále, v mužských kategoriích bylo nutné si účast v něm vybojovat vítězstvím v kvalifikačních skupinách.

Semifinále žen sice bylo na programu až poslední, ale v reportu mu patří první místo. Česká jednička Marie Křivová po prvním kole s deseti body zaujala průběžně šesté místo, na první příčce byla Nina Reichenbachová se 4 TB, za ní Tatiana Janíčková s Janinou Jungfelsovou, shodně po 6 TB. Ve druhém kole Janíčková předvedla, že právem stojí v čele Světového poháru: 0 TB. O 14 minut později předvedla prozměnu Jungfels, že titul mistryně světa nezískala náhodou: 0 TB. Skvěle zajela i Debi Studer (5 TB) a začala Máje dýchat na záda. Ta svůj výkon z prvního kola naštěstí udržela, podařilo se jí i jeden bod upsat a s celkem 19 TB je na šestém, postupovém místě! Mrzuté ale je, že na poslední sekci špatně došlápla na operovaný kotník a zítra ji tak čeká překážka navíc.

Kvalifikace mužů, jak již bylo uvedeno, se letos jede ve skupinách rozlosovaných po přibližně deseti závodnících. Systém je to záludný, své by o tom mohl vyprávět například Jano Kočiš (SVK), který ve skupině D se 6 TB skončil čtvrtý a do semifinále nepostoupil, zatímco například ve skupině B měl stejný počet bodů vítěz skupiny a třetí jich měl deset. Mnohem více štěstí měl jeho krajan Samuel Hlavatý, který zajel naprosto fantasticky – 3 trestné body. Bohužel v jeho skupině C měl vítěz 0 TB, druhý v pořadí 1 TB a třetí 2 TB! Samo se ale stal jedním z Lucky Loserů (LL – Šťastný smolař). Do semifinále postupuje automaticky prvních 10 jezdců UCI rankingu a dále 4 krát 3 vítězové skupin. Do pětadvacítky je doplní právě tito LL – někdy tři, někdy je jich více, pokud někdo z první desítky nenastoupí. Vybírají se ze zbytku těch, co nepostoupili, podle nejnižšího počtu bodů. Takže Samo, ať ti štěstí přeje i v semifinále!

Štěstí se dnes usmálo i na Václava Koláře. Zatímco první kolo zajel za „slušných“ nula bodů, ve druhém kole udělal několik chyb a k dovršení všeho špatně projel branku. Celkových osm bodů by znamenalo konec závodu – nebýt toho, že byl šťastně vylosován právě do skupiny B.

Celkem bylo do finálového závodu Světového poháru přihlášeno 6 českých závodníků. Martin Štěpánek jel výborně, přesto některé pětky nemusely být (29 TB). Vojta Křiva v prvním kole doplácel na nepřesné průjezdy brankami, druhé již zajel dle svých možností  (15+4=19 TB). Ostatní dva nahlášení jezdci, čerstvý mistr republiky v kategorii elite 26″ Vlasta Čiháček, ani Petr Šos v kategorii elite 20″, do závodu nenastoupili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *