Report z Mistrovství světa UCI 2014

O report se postaral náš reprezentant kategorie Elite 20″ Václav Kolář.

Jak děti do školy, tak Česká cyklistická reprezentace se vydala v pondělí 1. září na mistrovství světa UCI do norského Hafjellu a Lillehammeru. Nechyběli mezi crosscountrysty a downhillisty ani čeští nejlepší trialisté. V kategorii Elite 20″ jsme měli dva jezdce a to Vaška Koláře a Petra Jeřichu.

V Elite 26″ hájil české barvy Vlasta Kabeláč Čiháček a v kategorii Women to byla Marie Křivová. Po příletu do norského města Oslo čekala reprezentaci cesta vlakem do Lillehammeru, kde bylo centrum dění pro MS v Trialu. Zbytek repre pak cestovalo do Hafjellu, kde se jelo crosscountry a dowhnill. První den v Lillehammeru se Trial crew ubytovala na krásném místě v olympijském městečku, kde byla v roce 1994 Olympiáda. Hned vedle Trialové české reprezentace bydlela francouzská a japonská. Nejdřív jezdci rozbalili kola z krabic, složili a pak šli odpočívat. Druhý den ráno si jeli zatrénovat na kameny, kde byla krásná norská příroda a menší vodopády. Po tréninku se jelo omrknout sekce, jelikož Vašek s Petrem měli už ve středu semifinále Elite 20″. Sekce vypadaly hezky sjízdné a skoky reálné. Kluci se ve středu před závodem rozjezdili v tréninkové zóně, když ale začali závodit, tak zjistili, že všechny sekce jsou ztížené o velké skoky, přes které se kolikrát našim jezdcům nepodařilo dostat do cíle. Bohužel se nikdo z našich jezdců nedostal do osmičlenného finále a Vašek Kolář, který minulý rok obsadil skvělé celkové páté místo byl letos jednadvacátý. I Petr Jeřicha nebyl ze sekcí úplně nadšený a tak obsadil 26.místo z 31 závodníků.

Další den byla na řadě kategorie Elite 26″, kde jsme měli zástupce Vlastu Kabeláče Čiháčka. Vloni v Africe to byl ještě Roman Chvojka, který letos pomalu končí svou dlouhou kariéru a byl v Norsku jakožto český kouč, trenér, kuchař, řidič, takže českému týmu hodně pomáhal. Semifinále 26″ kol bylo opravdu zábavné sledovat, jelikož pár jezdců z malých kol zkoušelo i horské. Vlasta nakonec skončil na 27. místě z 35 jezdců, a tak ani tady se nepodařilo probojovat do finále mezi osm jezdců.

Poslední želízko v ohni byla kategorie Women, kde jsme měli Marii Křivovou. Do sekcí vlétla bez respektu a některé sekce projížděla opravdu s nadhledem. Nakonec to stačilo na deváté místo z dvanácti závodnic, ale Marie moc dobře ví, že má na víc, tudíž o ní v budoucnu ještě uslyšíme.

Skvělé bylo sledovat finále malých kol, kde si to mezi sebou rozdali Abel Mustieles a Benito Ros. Opravdu krásný boj o titul mistra světa při skvělé atmosféře, kterou vytvářelo mnoho diváků. Nakonec se podařilo při vyrovnané a krásné jízdě vyhrát Benitu Rosovi, který opravdu překvapil spoustu lidí, jelikož Abel je neporazitelný stroj. Třetí místo obsadil Rafael Pils z Německa. Finále velkých kol bylo hodně zajímavé, jelikož se čekalo na velký boj prvních pěti jezdců. Kolem každé ze sekcí bylo kolečko stovek diváků přesně tak, jak má být a atmosféra byla také skvělá. Občas byl člověk rád, že se prodral na dobré místo aby něco viděl. Se skvělou jízdou vyhrál Gill Coustellier z Francie a jel zase jako Gill dřív. Vyhrál s naprostým přehledem a zaslouženě. Druhé místo Aurelien Fontenoy, který jel taky super a byl sám překvapen. Třetí místo Kenny Belay, který je skvělý závodník a profík. Nutno vyzdvihnout výkon Abela, který jel semifinále malých kol i velkých a finále taky, tudíž čtyři dny, čtyři závody. V horských kolech skončil na pátém místě, ale bylo vidět, že kdyby měl velké kolo více v ruce mohl být jednoduše druhý.

Krásné mistrovství světa v Norsku je za náma a příští rok s větší formou v Andoře?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *