Report – Babí léto v Havířově

První ročník závodů pro mládež v trialu pod Českým svazem cyklistiky jsme zakončili v Havířově – nejmladším městě České republiky. Nádherné počasí babího léta, vychvalovaný místní trialpark a chuť závodit přilákaly na soutěž čtyři desítky jezdců z Čech, Moravy i Slovenska. Těm nejmladším z nich bylo teprve pět let, pro některé to byl první závod v životě, jiní neváhali absolvovat kvůli závodům 375 kilometrů za volantem.

Havířov není ve světě trialu úplně novou lokalitou. V roce 2009 se na místním náměstí konal jeden ze závodů mistrovství ČR v biketrialu a na překážky tvořené balíky slámy se prostě nedá zapomenout. Bohužel k opakování tohoto zážitku už nedošlo, a to i přesto, že v rámci rekonstrukce oddechové zóny parku Na Nábřeží město chvíli poté vybudovalo několik “hřišť pro biketrial”, jak byly v projektu nazvány zóny s překážkami. Namísto biketrialistů (to jsou ti, co skáčou na kolech po kamenech) se tu uhnízdili cyklotrialisté (to jsou ti, co skáčou na kolech po kamenech) a s nimi se do Havířova vrátily i závody – ovšem dosud jen v dospělých kategoriích. To se změnilo tuto sobotu.

Pět kontrolních úseků napáskovala parta stavitelů už během pátku. Patří k místnímu koloritu, že ráno je i přes noční hlídku u sekcí nutné obnovit část strhaných pásek a šipek – zřejmě permoníci. Pokud s tím počítáte a přivstanete si, je na závod všechno opraveno. Registraci do závodu jako obvykle nechali všichni na poslední chvíli, ale přesto se podařilo odstartovat jen s minimálním zpožděním (které také patří k havířovskému folklóru) a pár minut po jedenácté už byli první jezdci na tratích.

Když jsme na začátku roku připravovali termíny jednotlivých soutěží seriálu, měli jsme finále v polovině října trochu obavy kvůli počasí. Ty se naštěstí nenaplnily, modrá obloha a teploty kolem dvaceti stupňů trumfly i mnohé květnové soutěže. Díky tomu se po promenádě a cyklostezce kolem sekcí pohybovalo velké množství přihlížejících diváků. Závodníci tak měli o důvod víc snažit se předvést co nejlepší výsledek.

Tratě závodu nebyly přespříliš snadné, takže kdo čekal oddechové poježdění, byl trochu zklamán. Ke konci závodu byla vidět na jezdcích únava, kromě tří hobíků to ale nikdo nevzdal a i ty pětky byly poctivě vydřené (ti tři vzdali kvůli dvěma problémům s kolem a jednou rozseklou holení).

Vyhlášení vítězů o půl páté celou soutěž uzavřelo. Vyhodnocoval se jednak havířovský závod, jednak celkové umístění v seriálu. Předávání cen se ujali pan Marian Štětina, prezident Českého svazu cyklistiky, spolu s Vaškem Kolářem, obrovským vzorem pro všechny mladé jezdce, a Májou Křivovou, patronkou dívčí kategorie. Skleněné vázy od vysočinských sklářů spolu s cenami od partnerů soutěže se tak dostaly ke svým novým majitelům.

Myšlenka uspořádat seriál soutěží pro mládež podle pravidel “UCI” vznikla v Hamrech nad Sázavou a v Olomouci s cílem rozšířit jezdcům nabídku, ze které si mohou vybírat. Nikoho jsme k ničemu nenutili, nikomu jsme nic nevnucovali. Jsme rádi, že se tolik jezdců rozhodlo odhodit předsudky a toto naše pozvání přijalo.

Z Olomouce dorazilo třináct jezdců. Medaile za první místo si odvezli Tom Vepřek v benjaminech a Táda Mahr v promese, druhé místo získal Vojta Vepřek v poussinech, na třetích místech skončili Lukáš Janka v kadetech, Vašek Hrdlička v promese a Kája Šnábl v benjaminech – takže v součtu pěkný výsledek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *