Report – uvolněný Havířov

Havířov je asi jediné město v republice, kde je obecní trialpark. V rámci revitalizace městského parku Na nábřeží před pár lety zde vznikly kromě in-line a cyklostezky a pár standardních dětských hřišť také čtyři “zálivy” s luxusními trialovými překážkami. Cedule u parku sice hlásí, že za tento ojedinělý počin vděčíme Evropské unii, která projekt finančně podpořila, ale dík patří hlavně Bassovi – exHavířovskému drtiči, který trial do projektu navrhl…

Tento víkend zde proběhl druhý ročník Havířovských Bike Games pod taktovkou Petra Kaktuse Wasniovského. Název “games” namísto “závod” je zcela na místě, uvolněnou atmosféru vhodně podtrhoval uvolněný časový harmonogram a napáskování sekcí taky nebylo úplně učebnicové, ale nikdo z jezdců to příliš neřešil. Závodilo se ve třech kategoriích, licencovaným jezdcům se výsledky započítávaly do Českého poháru. Elite 20 a Elite 26 na žlutých tratích, Expert/Hobby na červených, jejichž obtížnost ale byla ještě před závodem trochu snížena směrem k modrým tak, aby si zajezdili všichni přítomní. Šest kontrolních úseků, kameny, kmeny, skruže, bodování UCI – a kdo měl dost trpělivosti, tak se dočkal i objednané kávy a zapečených housek v Nealkoholickém baru Na Vyhlídce.

Díky dohodě s organizátorem se termín závodu nekryl se sobotním Kyjovem (snad se podaří takto domlouvat i do budoucna) a 8 jezdců z BIU o 50 % zvýšilo počet startujících (pro ty, kdo jsou v matematice slabší, je celkový počet jezdců uveden ve výsledkové listině). Vašek Kolář zajel tak, jak se od čtvrtého vicemistra světa (poučení pořadí poznají) čekalo a v Elitě 20 hladce zvítězil, o vyhraný karton plechovek bigshocků jej ale málem připravila místní tlupa dětí, které ucítily kořist a šly do akce. Na velkých kolech vyhrál podobně hladce Roman Chvojka, ve finále bylo hodně zajímavé sledovat, jak si pokaždé našel jinou (lehčí) stopu než ostatní jezdci – důkaz toho, že přemýšlení je rovnocenou součástí trialu. Smolařem se naopak stal Ondra Šenk, kterému před závodem praskly dva články řetězu – naštěstí to zjistil včas, ale pak dlouho seděl s nýtovačkou nad hromádkou kousků náhradních řetězů, než seskládal patřičnou délku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *