Report: Austrian Trials Masters

wien1První dubnovou sobotu jsme vyrazili do Vídně na úvodní soutěž rakouského národního seriálu, která byla zařazena do kategorie UCI C1. Z několika důvodů jsme však museli z dvoudenního programu zvolit pouze sobotu, což bohužel znamenalo neúčast českých jezdců v nedělním finále elite 20″. Přesto si našich devět závodníků výlet do Vídně docela užilo.

Závody Austrian Trials Masters Vienna se konaly přímo v centru města mezi radnicí a Burgtheatrem – ano, to je to náměstí s parkem, které znáte provoněné vánočními punči. Uspořádat závody v takto luxusní lokalitě bylo možné díky začlenění soutěže do městského festivalu cyklistiky, takže 4 sekce byly obklopeny mnoha dalšími aktivitami spojenými – někdy i jen vzdáleně – s jízdními koly. Kromě u-rampy a pump-tracku zde byl plno stánků s nabídkou cyklovybavení, cyklodovolených, cyklomap a tak dále. Nechyběla ani burza náhradních dílů a bazar starých kol.

Výhodou spojení soutěže s velkou akcí bylo obrovské množství diváků, což bylo patrné zejména při finálových jízdách, nevýhodou byla nutnost prodírat se (doslova) přes tyto davy k sekcím a parkování v centru Vídně není nejjednodušší ani normálně, natož teď. Místo pro auta české výpravu ale šikovně našel Jirka Štěpánek hned vedle sekcí. Sice v zákazu zastavení, ale s doplňující cedulkou „BikeFest“, kterou pořadatelé vysvětlovali tak, že jde o místa vyhrazená pro účastníky – a asi měli pravdu, protože kromě pána ve žluté bundě nikomu nevadilo, že tam parkujeme. Kde ale parkovali ostatní závodníci, netuším.

Obtížnost tratí, soutěžní kategorie a organizace rakouského mistráku pro nás byla trochu překvapivá. Všechny kategorie až na elitu jsou o jednu snazší než u nás. Kategorie nejsou členěny podle věku, takže v modré klidně jedou osmileté děti spolu se svými otci. Časový harmonogram byl pouze orientační, hodina startu se od propozic dost lišila (mohli jsme spát o hodinu déle). Počet jezdců v kategoriích není velký. Nicméně elitní žlutá odpovídala tomu, na co jsme zvyklí a i obsazenost této kategorie byla – s posilou zahraničních jezdců – slušná.

Čeští jezdci

Z českých účastníků si celou sobotu nejlépe užil Marek Pochtiol, kterému se kromě jiného podařilo zajet všech dvanáct (3 x 4) sekcí v červené kategorii za nuly a zaslouženě tak vyhrál. Stříbrné medaile získali Vašek Kolář v elitě 20″ s jedním bodem a také Jirka Sehnal sice s více body, ale v modré kategorii! Z Jirky byli Rakušané zcela unesení, oslovovali jej „grosse talent“ a na stupních vítězů s ním stáli borci o generaci starší. Bronzové medaile přidali ještě Martin Štěpánek v elite 20″ a Táda Kříž v červené. Ostatní jeli domů bez medailí, ani ne tak kvůli obtížnosti tratí jako spíše kvůli nedostatečné koncentraci na jízdu mezi tolika podněty z okolí.

Výlet do Vídně byl určitě zajímavou a inspirativní zkušeností.

 Výsledky

sobota 2. 4. : výsledky závodu, výsledky finále C1 Elite 26

neděle 3. 4. : výsledky závodu, výsledky finále C1 Elite 20

Fotogalerie Jirky Štěpánka na Rajčeti zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *