UCI World Cup Krakov: Tlačenice o finále

První soutěž Světového poháru v Krakově ukázala, že síly jezdců ze špičky rankingu jsou velmi vyrovnané a kdo se chce podívat na stupně vítězů, ten si nesmí dovolit jedinou chybu – šestice finalistů v kategorii elite 26″ postupovala ze semifinále s maximálně pěti trestnými body. V ostatních kategoriích sice už byly rozdíly větší, přesto pro české závodníky tentokrát zůstalo finále nedosažitelné.

Elite 26″: Bez české účasti

Naši jezdci do Polska nakonec dorazili čtyři, i když někteří přihlášení nedojeli a namísto nich přijeli jiní nepřihlášení. V kategorii elite 26″ tak Česká republika neměla žádné zastoupení. Po vyrovnaném semifinále postoupili Hermance (1 TB), Coustellier (2 TB), Fontenoy (3 TB), Valee, Carthy a Brunetaud (všichni po 5 TB). Finálové kolo ovládl Vincent Hermance, který sázel jednu nulu za druhou. Na poslední sekci ale udělal chybu a pět trestných bodů nakonec znamenalo až druhé místo – to první i přes handicap dvou bodů ze semifinále získal Aurelien Fontenoy s pouhými dvěma šlápy (celkem tedy 4 TB). Třetí skončil Nicolas Vallee.

Elite 20″: Finále v nedohlednu

V kategorii elite 20″ nastoupili do kvalifikace tři čeští jezdci. Martin Štěpánek s postupem nepočítal a slušných 23 TB jej řadí do druhé poloviny výsledkové listiny. Vojta Křiva  zvládl čtvrtfinále za 15 TB, pro postup by jich ale musel mít o pět méně. Jako obvykle jsme sázeli hlavně na Vaška Koláře, který se 4 TB postoupil ze své kvalifikační skupiny z prvního místa (a spolu s Matthiasem Mrohsem zajel nejlepší body čtvrtfinále). V semifinále už se mu ale tolik nedařilo. Na tratě vtrhla smečka jezdců z první desítky a předvedli, že v top ten nejsou náhodou. Do finále se probojovali Ros, Mustieles, Koekoek, Areitio, Pechhacker a Palau se ziskem 5 – 11 TB. Kolář zajel první kolo za 10 bodů, druhé za 9 a celkových 19 TB jej odsunulo na dvanácté místo v soutěži. „Sekce se mi nelíbí, jsou úplně bez myšlenky, jen pár lehkých skoků a na konci jeden nesmysl, který buď skočíš, nebo vytáhneš, nebo dáš pětku„, stěžoval si před závodem Vašek a možná se tato rozmrzelost podepsala i na jeho jízdě.

Vítězem finále se stal Benito Ros, který si pro první místo dojel soustředěnou jízdou – stejně jako v semifinále byl posledním jezdcem na trati. Nasbíraných 5 trestných bodů sice nebyl nejlepší výsledek finálového kola, toho dosáhl Rick Koekoek, ale ten si s sebou nesl zátěž handicapu 2 TB a skončil tak druhý. Třetí místo Ion Areitio. Favorizovaný Abel Mustieles chyboval hned na třech sekcích a propadl až na pátou pozici.

Women elite: Janíčková ve formě

V kategorii women se jelo rovnou semifinále, ve kterém Marie Křivová nasbírala 27 TB, což bohužel na postup nestačilo a Mája se musí spokojit s desátou příčkou. Vítězka semifinále Tatiana Janíčková svým výkonem (3 TB) rozehnala otazníky kolem svých problémů s kolenem, ve finále ji ale chyba na čtvrté sekci připravila o zlato. To získala Nina Reichenbach, třetí na stupních vítězů Debi Studer.

Celkové výsledky

Elite 26″: 1. Fontenoy (FRA), 2. Hermance (FRA), 3. Valee (FRA)

Elite 20″: 1. Ros (ESP), 2. Koekoek (NED), 3. Areitio (ESP), … 12. Kolář, 30. Křiva, 42. Štěpánek

Women Elite: 1. Reichnebach (GER), 2. Janíčková (SVK), 3. Studer (SUI), … 10. Křivová

Kompletní výsledkové listiny zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *