Val di Sole: Když o titulu rozhodne volnoběžka

vds0Ačkoliv poslední dvě finálové jízdy se jedou ve Val di Sole až v sobotu, tři z pěti jmen nových nositelů duhových trikotů mistrů světa jsou již známá: stali se jimi Nina Reichenbach (women elite), Eloi Palau (junior 20″) a Abel Mustieles (elite 20″). Souboje o titul byly velmi těsné a chybovat nesměl ani jezdec, ani jeho stroj.

Finále elite women

Finálový den zahájily ženy. V první trojici se závodem protrápila dvojnásobná šampionka a loňská vicemistryně Tatiana Janíčková (SVK), kterou letos zradilo zdraví a jak semifinále, tak finále absolvovala se zvýšenými teplotami a ozvaly se i vleklé problémy s kolenem. Boj o titul tak probíhal mezi obhájkyní Janine Jungfels (AUS) a vedoucí závodnicí Světového poháru Ninou Reichenbach (GER). Janine zahájila pětkou a dala tak Nině šanci vytvořit si v prvním kole šestibodový náskok. O titulu se rozhodlo ještě před koncem: Jungfels chybovala na čtvrté sekci druhého kola a bodová ztráta už byla tak vysoká, že i kdyby Reichenbach zbylé dvě sekce neprojela, zvítězí. Nina nakonec vyhrála s desetibodovým náskokem.

Finále junior 20″

V následujícím finále juniorů 20″ začal fenomenálně Nicolas Vallée (FRA): první kolo zajel s jediným trestným bodem! Nekompromisní cestu za titulem na dvacetipalcových kolech (připomeňme, že Vallée je „doma“ na kole 26″, kde jej čeká finále zítra) utnula pětka na čtvrté sekci ve druhém kole. Spolu s handicapem ze 1/2 finále dohromady 8 TB. Ve druhé finálové trojici jsme asi všichni drželi palce Samueli Hlavatému (SVK). Samo začal výborně, 0,1,1, jenže pak přišla čtvrtá sekce, 5 TB a naděje se začaly rozplývat. Když přidal ještě trojku v závěru prvního kola, změnil se boj o titul v boj o záchranu jakékoliv medaile. Vyšlo to a na Slovensko tak míří bronz. Blahopřeji! Ve hře o zlato ale ještě zůstává Eloi Palau (ESP): první kolo za 5 TB, spolu s handicapem dohromady 7 – tedy jediný bod před Francouzem, ale před sebou ještě celé jedno kolo! Zajímalo by mě, jaké myšlenky se Valléemu musely honit hlavou, když viděl Palaua sázet jednu nulu za druhou. Až na čtvrté sekci – 1 trestný bod. Oba jezdci tak končí s 8 TB. Stejně nul, jednu pětku, jednu jedničku – a o vítězi rozhoduje lepší pořadí v semifinále. Mistrem světa je Eloi Palau.

Finále elite 20″

Páteční dramata uzavírala elite mužů na 20″ kolech. Všem je jasné, že čtyři ze šesti finalistů jsou zde jen jako komparsisté – hlavní role patří dvěma španělským jezdcům, Abelu Mustielesovi a Benito Rosovi. Abel od počátku sbírá po bodíkách, zatímco šlachovitý Ros „valí bomby“ a jede nulu za nulou a o jeho vítězství nikdo nepochybuje. Až do poslední sekce prvního kola, kdy Benitovi náhle selže volnoběžka a na kartě se objevuje 5 TB. V tom okamžiku je vyrovnáno a boj o to, jestli vyhraje A nebo B začíná nanovo. B (Ros) chytá bod hned na první sekci, A (Mustieles) jede za nuly, poslední pátou sekci shodně oba po dvou bodech. Sečteno, podtrženo: Abel Mustieles těsně o jediný bod obhájil své loňské vítězství.

Výsledky pátečních finálových jízd

Fotogalerie, kompletní výsledky

Množství fotografií najdete v galeriích na facebookové stránce UCI Trials. Kompletní výsledky pak na stránkách www.uci.ch.

O průběhu semifinále jste si mohli přečíst zde, jak viděli závod čeští jezdci se dozvíte na stránkách ÚAMK.

Výsledky kategorií 26″ doplníme zítra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *