Není každý den posvícení

Do Il Ciocca se jezdci vrátili týden po mistrovství Evropy. Pořadatelé mezitím vyměnili modré bannery UEC za vínově červeně zbarvené UCI trials World Cup. Finálový závod svěťáku už tradičně přináší dvojnásobné body do celkového pořadí – každý se proto snaží ještě více než jindy urvat co nejlepší pořadí. Ne vždy ale vše vyjde podle plánů…

Závod otevřela páteční kvalifikace men elite 26″. Oba naši jezdci, Lukáš Müller a Marek Pochtiol, se potkali hned v první startovní skupině. Lukáš bohužel ve druhém kole nestíhal časový limit, deset bodů jej stála minuta zpoždění a co hůř, o další stovku přišel za neprojetou sekci – tím se mu všechny pracně vybojované body vynulovaly a ocitl se na samém konci výsledovky. Marek zajel některé sekce lépe v prvním, jiné ve druhém kole,  celkových 240 bodů na postup z kvalifikace nestačilo, ale v celkovém pořadí mu vyneslo 35. místo.

V sobotu ráno čekala kvalifikace na elite 20″. Zde jsme měli tři závodníky, Petra Mokrého, Honzu Šmída a Tomáše Vepřka. Tomáš nasadil první kolo laťku vysoko, ve druhém ale dvě sekce skončily bez bodů a celkem tak nasbíral 300 bodů. Ve skupině B by to bylo jen 20 bodíků od postupu, v Tomášově grupě se ale postupovalo od 490 bodů nahoru… Systém kvalifikačních skupin občas přináší i takovéto situace. Petr si vyjel 160 bodů, Honza se v prvním kole rozkoukal a ve druhém se snažil dohnat co mohl, ale nakonec pouze 110 bodů.

Stejně jako na ME, i tento víkend jsme s napětím sledovali jedinou českou závodnici v elite women. Bětce Pečínkové ale tratě v Il Cioccu jaksi nesedly. Po prvním kole byla osmá a na postupovou šestou příčku ztrácela 30 bodů. Ve druhém kole bohužel chybovala na sekci číslo 1. V prvním kole zde získala 60 bodů, ve druhém pouhých 10. Od postupu do finále Bětku dělilo 20 bodů. Na kdyby se nehraje… Náplastí může být pohled na celkové výsledky letošního Světového poháru: tam Alžběta i přes tento neúspěch v posledním závodě zůstala na 4 příčce, na třetí by se dostala pouze za cenu stříbrného umístění v posledním závodě.

Finále

Finálové jízdy tedy byly bez české účasti.V ženské elitě postoupily Basseville (FRA), Baron (ESP), Kamark (SWE), Reichenbach (GER), Devahive (BEL) a Caminos (ESP). Vera Baron zajela finále téměř bezchybně, 260 bodů a první místo pro ni znamená i celkové vítězství v letošním seriálu. Vskutku impozantní vstup patnáctileté závodnice na scénu… Nina Reichenbach dlouho čekala na přemožitelku – roky se o to pokoušela Manon Baseville, teď je obě předjela mladičká Španělka. Nina druhá (210), Manon třetí (170).

V elite 26″ se o pódium poprali Carthy (GBR), Vallée (FRA), Hermance (FRA), Cardona (FRA), Widmann (GER) a Nymann (SWE). Jack Carthy potvrdil pozici světové jedničky a stejně jako předešlé dva svěťáky vyhrál – a stejně jako v předešlých dvou případech druhé místo patří Nicovi Valléemu. Třetí v Itálii skončil Noah Cardona.

Závěrečné finále patřilo elite 20″. Postupující šestice není velké překvapení – Montalvo (ESP), Conejos (ESP), Pechhacker (AUT), Hlavatý (SVK), Areitio (ESP) a Rolls (GBR). Ve finále si stupně vítězů přivlastnili Španělé: Borja Conejos první, Alejandro Montalvo druhý a Ion Areitio třetí.

Celkové výsledky UCI Trials World Cup 2019

Elite 26″

1. Jack Carthy (GBR), 2. Nicolas Vallée (FRA), 3. Vincent Hermance (FRA) … 37. Lukáš Müller, 39. Marek Pochtiol, 55. Tomáš Eibl

Elite 20″

1. Borja Conejos (ESP), 2. Alejandro Montalvo (ESP), 3. Thomas Pechhacker (AUT) … 42. Václav Kolář, 48. Tomáš Vepřek, 49. Jan Šmíd, 51. Petr Mokrý

Elite women

1. Vera Baron (ESP), 2. Nina Reichenbach (GER), 3. Manon Baseville (FRA), 4. Alžběta Pečínková

Kompletní výsledky na www.uci.org (celkové výsledky = standings)

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *