Bronz z Val di Sole!

První medaili ze Světového poháru si přiváží domů Bety Pečínková. Ve Val di Sole si vyjela bronz v elite women! Bravo! Druhý nejlepší výsledek dosáhl Vasha Kolář v elite men 20″, který jako jediný z našich jezdců v mužských kategoriích prošel kvalifikací a v semifinále obsadil dvacátou příčku.

Třídenní soutěž ve Val di Sole je druhým zastavením letošního UCI Trials World Cup – ten bude po úvodním kole v Rakousku pod taktovkou Italů až do finále. Jinými slovy, Italové pořádají jak druhé, tak třetí kolo. Víc jich není – k nelibosti některých jezdců. Samotné Val di Sole je trialistům dobře známé z mistrovství světa v roce 2016 i ze světového poháru v loňském roce – s potůčkem, dřevořezbami i deštíkem 🙂 Pátek a sobota patřily kvalifikacím, neděle pak semifinále mužů a finálovým jízdám.

Semifinále elite women bylo velmi natěsno: šest postupujících bylo natlačených s rozdílem pouhých 20 bodů! Alžběta Pečínková naštěstí v této tlačenici nechyběla a postupovala ze čtvrtého místa – docela dobrá pozice. Finále pro ni nezačalo úplně nejlépe. První sekce za 30 bodů s pádem přes řídítka na čtvrté brance, druhá sekce také jen se 30 body poté, co se zdržela taháním a vypršel jí čas. Pak ale nastal obrat. Na další sekci Bětka připisuje 50 bodů (v poslední vteřině!), další padesátku na čtvrté sekci. Tato technická sekce potokem jí vyloženě sedla a chybělo 3 až 5 vteřin, aby ji dojela za plný počet bodů 🙁 Závěrečnou, pátou dává za 40 a se dvěma sty body je jasné, že je na bedně. Napjaté čekání, kolik bodů doveze vítězka semifinále Manon Basseville (FRA), která startuje jako poslední. Dorovnává na 200 a s jednou šedesátkou na kontě kontě se řadí na druhé místo mezi vítěznou Ninu Reichenbach (GER) a třetí Bety Pečínkovou. Velká gratulace! Vítězka minulého svěťáku (a bronzová závodnice World Youth Games v Polsku) Vera Baron (ESP) skončila čtvrtá a boj o celkové pořadí tak bude ještě napínavý.

V elite 20″ nastoupili s označením “CZE” na startovce tři závodníci. Honza Šmíd obsadil 55. místo, Petr Mokrý skončil tři pozice za Honzou. Sítem kvalifikace ale úspěšně prošel Vasha Kolář, který si druhé kolo střihl za plný počet a sice jako lucky looser, ale důležité je že postoupil do semifinále. Tam mu bohužel první kolo vůbec nesedlo, ze dvou sekcí odjížděl úplně bez bodu – druhé kolo už to nemohlo zachránit a z celkovým ziskem 260 bodů skončil na dvacáté příčce. Vítězem kategorie se stal Thomas Pechhacker (AUT), druhé místo Dominik Oswald (GER) a třetí Alejandro Montalvo (ESP).

V kategorii horských kol, elite 26″, se poprvé na šestadváce ukázal Marek Pochtiol (300 bodů, 37. místo) a palce jste mohli držet ještě dalším dvěma českým jezdcům: Lukáši Műllerovi (270 bodů. 40. místo) a Žoržo Eiblovi (150 bodů, 48. místo). Všichni tři bohužel skončili v kvalifikaci. Finále vyhrál Jack Carthy (GBR) nekompromisním výkonem 5×60 bodů, následovaný Nicem Valléem (FRA) s 260 body a Joacimem Nymannem (SWE) s 200 body.

Na WYG v Polsku mi říkal Peter z UCI: “Z našeho pohledu je nejlepší výsledek závodu takový, kdy na stupních vítězů jsou tři jezdci ze tří různých zemí.” Dnes ve Val di Sole to tedy dopadlo ideálně. A jsme rádi, že jeden (jedna) z devíti medalistů je ze země jménem Česká republika.

Kompletní výsledky najdete na stránkách UCI: https://www.uci.org/trials/events/uci-trials-world-cup-2019

úvodní foto credit UCI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *