Rychle a zběsile

Neděle patříla dalšímu kolu Českého poháru, tentokrát ve středočeské Sklence. Velkorysý trialpark na dohled dálnice D1 má prostoru na rozdávání a tak pro pořadatele nebyl problém rozmístit zde sedm sekcí. Tím ale nabídka nekončila. Naopak.

Prolog soutěže totiž obstaral sobotní večerní speedtrialový contest, ve kterém si užili zábavy na kolech všichni od začátečníků po elitu. Z druhé strany dálnice si trouflo přijet ukázat se na trati i pár zahraničních jezdců a tak si na své přišli také diváci, kteří dostali přesně to, co si od speedtrialu slibovali a co popisuje titulek článku: závodilo se doslova rychle a zběsile 🙂 Uvolněná atmosféra za doprovodu muziky od kapely “Ve stanici nelze” se pak protáhla do (velmi) pozdního večera.

Ráno závodníky uvítalo možná až příliš letním počasím, jak ale poznamenal jeden z účastníků, “lepší horko než zima a déšť”. Inu, každému dle jeho gusta, už jsme letos zažili oboje 🙂 Po postupném startu mládežnických kategorií (viz report na www.youthgames.cz) se jezdci Českého poháru po obědě pustili do souboje s tratěmi, časem a rovnováhou.

Startovní pole bylo bohužel tentokrát skromnější, první červnový víkend spojený s Dnem dětí si vybral daň v podobě nasmlouvaných exhibic jezdců, jiní zase dali přednost krajskému přeboru v nedaleké vsi. Celkem včetně mládežnických kategorií se přesto sešlo padesát startujících. Světlou stránkou tohoto faktu bylo to, že celá soutěž proběhla na minutu přesně podle harmonogramu v propozicích.

Pojďme k výsledkům

Elitní kategorie nabídla hezký souboj mezi Honzou Šmídem a Markem Pochtiolem. Po vyrovnaném výkonu nakonec o dvacet bodů zvítězil Marek Pochtiol, na druhém místě Jan Šmíd a třetí místo patří slovenskému závodníku Andreji Galovičovi.

Kategorie women měla vítězku předem jasnou – Bětka Pečínková stála na startu sama a závod se tak pro ni změnil v ostrý bodovaný trénink.

V expertech se tratí nejlépe zhostil Ondra Krúpčik, celkových 690 nasbíraných bodů znamená jeho již druhé zlato v letošním seriálu. Druhé místo ze Sklenky získal Tadeáš Kříž, třetí skončil Tomáš Zedek.

Nízký počet závodníků v elitních kategoriích je opakovaně dáván za vinu pracovní skupině. Se stejnými obtížemi se ale potýká trial ve většině zemí (Slovensko, Polsko, Rakousko, Belgie, Norsko, Ukrajina…), tam všude spočítáte ve výsledcích národních šampionátů dohromady elitu 20″+26″  na prstech jedné ruky. Zřejmě tedy i tam řídí trial zcela nekompetentně, jako je tomu údajně u nás. Anebo prostě, tak jako v Česku, se i ostatní země nachází v období generační mezery a nezbývá jim než počkat, až jim dospěje dnešní mládež. A když už jsme zabrousili až k tomuto tématu: pokud si věříte, že byste dokázali být českému cyklotrialu užiteční a nebojíte se přiložit ruku k dílu, rádi vás v pracovní skupině uvítáme.

2 komentáře u „Rychle a zběsile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *