Zamíchané karty v Les Menuires

Horské středisko Les Menuires hostilo o víkendu třetí kolo UCI Trials Světového poháru. Francouzští pořadatelé z agentury All-road připravili tradičně pestré a nápadité sekce. Obří sýrová kola jsou bohužel z betonu a k jídlu se nehodí, jako překážka ale slouží znamenitě. Betonové skruže tvořily také druhou sekci, i když byly skryté pod pestrobarevným graffiti. Třetí sekci tvořily ostré kameny, čtvrtou měkce zaoblené dřevěné kuželky doplněné opracovanými kládami, vyžadujícími dokonalou rovnováhu. Klády tvořily i poslední úsek a pro zpestření je stavitelé umístili nad mělké jezírko. Takto tedy vypadala připravená scéna pro pobavení diváků i jezdců.

Jezdců do soutěže nastoupilo dohromady 122, z toho 15 v kategorii elite women, 59 v kategorii elite 20″ a 48 v kategorii elite 26″. V tomto počtu figuroval jediný jezdec z CZE na licenci: Václav Kolář na své dvacetipalcové karbonové Monty M5. V kvalifikaci startoval v předposlední skupině a poměrně s přehledem zde zvítězil – jeho 9 trestných bodů byl druhý nejlepší výsledek z celé kvalifikace a Vašek tak hladce postoupil do semifinálové pětadvacítky. Zde už při něm ale štěstí nestálo: dvě pětky v prvním kole jej odsunuly někam za desátou průběžnou pozici a ani zlepšení v kole druhém na postup mezi finalisty nestačilo, celkově skončil na 14. místě.

Finále elite 20″ tak bylo v režii španělských jezdců: Mustieles, Ros, Areitio, Ruiz a mladičký Montalvo. Jediný „cizinec“, který se mezi ně vešel, byl Švýcar Leiser. Jindy suverénní Mustieles chyboval na úvodních dvou sekcích. Naopak ve formě se předvedl Benito Ros, který se otřepal z mizerného výkonu ve Vöcklabrucku a zvítězil. Druhý skončil Montalvo, třetí Mustieles. Obě mužská finále byla kvůli bouřce zkrácena na pouhé 4 sekce.

Tak jako dvacítky patří Španělům, tak elite 26″ je doménou Francie. A je to vidět nejen na startovce, ale i na výsledovce: do finále postoupil čtyři Francouzi (Vallée, Hermance, Coustellier, Meot), jeden Brit (Carthy) a jeden Španěl (Araque). Nicolas Vallée po nedávném vítězství v Mistrovství Francie sáhl po vítězství i zde, druhý Coustellier, třetí Hermance.

Kartami se míchalo i v poslední ze soutěžních kategorií, elite women. Už ve Vöcklabrucku bylo vidět, že Manon Baseville (FRA) je letos ve skvělé formě a razantně útočí na vedoucí pozici. V rakouském závodě obhájkyně Nina Reichenbach (GER) ještě dokázala prvenství uhájit, dnes už ale nikoliv. Vítězkou třetího kola SP se stala Manon (11 TB), druhá Nina (15 TB) a pro třetí místo si na své letošní evropské dovolené dojela Australanka Janine Jungfels (16 TB).

Kompletní výsledky kvalifikace, semifinále i finálových jízd jsou zde (klikněte).

Světový pohár pokračuje 26. srpna opět ve Francii, tentokrát v Albertville.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *